Факти, Анализи, Коментари
   18 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени измислиха как да определят дали на екзопланетите има живот
15 Май 2018
Смяната на сезоните на екзопланети, могат да се определят признаци за съществуване на извънземен живот
Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд изясниха, че по особеностите, свързани със смяната на сезоните на екзопланети, могат да се определят признаци за съществуване на извънземен живот, съобщи КРОСС.

Например през лятото растителната покривка намалява количеството въглероден газ в атмосферата над северното полукълбо на Земята. Подобни характеристики хипотетично могат да се наблюдават на екзопланети с помощта на мощни космически телескопи.

Астробиолозите предполагат, че следващо поколение телескопи ще позволят да се определи с голяма прецизност съставът на атмосферите на екзопланети и да се открият колебания в концентрацията на газове през една или друга година. Сезонните изменения, възникващи в резултат на наклона на оста и движението на планетите около Слънцето, влияят върху жизнените функции на организмите, които на свой ред определят състоянието на въздушната обвивка.

Учените са създали модел на колебанията на атмосферния кислород на планета, чийто състав на атмосферата е сходен с този на земната атмосфера преди милиарди години, когато на нашата планета е имало единствено бактерии. Специалистите са проследили също сезонните изменения на други газове, включително на въглеродния диоксид и метана. Оказало се, че добър маркер е озонът, който се образува за сметка на химични реакции с участието на свързания с живота на живи организми молекулярен кислород.

Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
24 May, 2018 | 01:55

Е как може учените да търсят живот, след като не знаят какво е? Понеже те са до последен азербайджанци, под живот разбират нещо да мърда, и така да си прави изгоди. - Не е вярно ли, а как са се уредили за учени все азербайджанци?! Всичко започна от баналния факт, че българите разпънаха на кръст преди 20 века Ротшилд, - не по Фоменко де, аман, - не и онова копеле което фашистите пробутват за - можете ли само да си представите! - бог! Истинското име на Ротшилд е Лазар Каганович Ротшилд. Той е бил толкоз пестелив, че е успял да напласти парите на целия свят на свое име в своите банки! Ашколсум на този Колос на живота!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.