Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-голямата луна на Нептун пада на планетата
28 Април 2018
Тритон е единствен сред големите по размери спътници в Слънчевата система, който има ретроградна орбита
Тритон е най-голямата луна на Нептун, всъщност тя е единствената същинска луна на газовия гигант, като останалите му спътници приличат по-скоро на астероиди.

Всъщност, по всичко изглежда, че в миналото Тритон не е принадлежал на системата на Нептун, а е бил уловен от гравитацията на последната планета, съобщава КРОСС.

Първото доказателство за това е факта, че Тритон е единствен сред големите по размери спътници в Слънчевата система, който има ретроградна орбита.

Освен това Оста на въртене на Тритон е под необичайно голям наклон спрямо оста на въртене на Нептун.

Именно поради нетипичната си ос, температурите на Тритон са по-ниски от тези на Плутон.

Що се отнася до ретроградната орбита - именно тя е причина за трагичното бъдеще на луната. Поради ретроградното си движение, приливните сили на Нептун постепенно понижават орбитата на Тритон. След около 1,4 - 3,6 милиарда години спътникът ще премине границата на Рош. Тогава луната или ще се саморазруши и ще се превърне в пръстен около Нептун или просто ще бъде погълната от газовия гигант.

Но освен мрачното бъдеще, Тритон има и мрачно минало. Много е вероятно под повърхността на спътника да е имало океани от течна вода, в които е можел да се зароди живот. Този живот обаче днес най-вероятно е загинал, не толкова заради радиацията на Нептун, колкото заради отсъствието на приливно нагряване. Последното означава, че моретата под повърхността най-вероятно са замръзнали.

Все пак има шанс това да не е така, защото колкото и да е странно - Тритон е геологически активен. Това се дължи на сезоните на луната, които всъщност са доста екстремни и водят до разтапянето на замръзналия азот. Това води до криовулканизъм и изригването на азотни гейзери.

По луната са забелязани тъмни петна от органичен материал, изкаран на повърхността от тези изригвания, като за учените е необходимо да изпратят сонда около луната, за да научат повече за нея. За съжаление в близкото бъдеще такава мисия не се планира.

Освен това на Тритон има макар и доста тънка атмосфера, съставена от азот, като са забелязвани и тънки облаци, подобни на тези на Плутон. Атмосферното налягане обаче е едва 1/70 000 от това на Земята.

В НАСА има планове да изпратят една сонда до Нептун и Тритон до края на 40-те години на този век.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.