Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени разкриха тайната на най-древните форми на живот
25 Януари 2018
Beltanelliformis са сред най-древните форми на живот. Срещали са се на планетата преди 575-541 милиона години
Учени от Московския държавен университет изследваха химичния състав на органични ципици, останали в отпечатъци от древните организми Beltanelliformis, съобщи КРОСС.

Оказало се, че загадъчните същества представляват колонии от дънни цианобактерии.

Beltanelliformis са сред най-древните форми на живот. Срещали са се на планетата преди 575-541 милиона години, т.е. през периода, приключил с "камбрийската експлозия".

Тогава се появили много видове животни, чиито предшественици били организми, живели през едиакарския период. Става въпрос за едри мекотели, чието място на еволюционното дърво бе неясно. Не се знаеше дали принадлежат към бактериите, животните или по-прости организми.

Beltanelliformis са най-простите обекти за изследване, тъй като са формирани от масово струпване на хиляди екземпляри. В скалите са оставили отпечатъци, които представляват кръгли гънки с диаметър 1 см и са покрити от органични ципици.

Редица специалисти смятаха, че гънките са следи от мускули и че организмите са многоклетъчни морски животни, които са "роднини" на медузите или полипите.

Учените изследвали образци от Beltanelliformis, открити в Архангелска област. От останки от органичното вещество били отделени биомаркери - следи от органични вещества, от които е съставен организмът.

Оказало се, че в ципицата се съдържа голямо количество въглеводороди, които са характерни за растенията, водораслите и цианобактериите.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.