Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вояджър 1 запали двигателите си след 37 години бездействие
2 Декември 2017
Вояджър 1 е единственото човешко творение, което е извън пределите на Слънчевата система
Ако се опитате да запалите двигателя на кола, която стои в гаража от десетилетия може би няма да очаквате да запали. Но системата от двигатели на борда на Вояджър 1 заработи, след като не беше използвана в продължение на 37 години, съобщи американската космическа агенция NASA.

Вояджър 1, най-бързият космически пътешественик на NASA, който достигна по-далеч, от което и да е друго човешко творение, засега е и единственият пратеник на Земята извън пределите на Слънчевата система.

Апаратът, който пътува в космическото пространство вече повече от 4 десетилетия, разчита на система от малки двигатели - тръстъри, за да се ориентира така, че да може да комуникира със Земята. Тръстърите работят на малки пулсации или "избухвания", продължаващи няколко милисекунди, за да извършат фини корекции в положението на Вояджър 1, така че антените му да бъдат насочени към нашата планета. Сега екипът на проекта може да използва системата от четири резервни двигателя, които бяха в "спящ" режим от 1980 г.

"С помощта на тези тръстъри, които все още функционират след 37 години бездействие, ще можем да удължим живота на мисията Вояджър 1 с две до три години", заяви Сюзън Дод, мениджър на проекта Вояджър 1 в лабораторията на NASA "Jet Propulsion Laboratory" в Пасадена, Калифорния.

През 2014 г. инженерите от космическата агенция изказаха опасения, че тръстърите вече не функционират нормално. На 13 милиарда мили от Земята обаче няма сервиз, където да се поправят фините настройки, шегуват се от NASA.

В Пасадена е сформирана група от учени - Крис Джоунс, Робърт Шотуел, Карл Гернси и Тод Барбър, които трябва да анализират възможностите и да предвидят различни сценарии. Инженерите предлагат изненадващо решение на проблема: да се направи опит за задействане на четирите резервни тръстъра, "спящи" от десетилетия.

Налага се преглеждане на софтуера, чиито кодове са писани на остаряла версия на асемблер.

Усилията на учените са възнаградени - на 28 ноември те успяват да запалят четирите тръстъра за първи път от 37 години и да тестват способността им да ориентират апарата, използвайки 10-милисекундни "пулсации".

Учените очакват с нетърпение резултатите от теста, които пътуват към Земята в продължение на 19 часа и 35 минути преди да бъдат "уловени" от антената в Голдстоун, Калифорния, която е част от мрежата на NASA за проучване на дълбокия космос.

На 29 ноември изследователите установяват, че тръстърите работят перфектно - точно толкова добре, колкото тези, които са контролирали положението на апарата през мисията досега.

Следващата "задача" за тръстърите е планирана за месец януари.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.