Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път предадоха данни чрез квантова криптография
13 Септември 2017
Трансферът е осъществен между Земята и спътник в орбита
итайският спътник „Мо Дзъ” осъществи за първи път в историята успешен трансфер на данни до Земята чрез квантова криптография – метод, защитаващ всяка една информация от неоторизиран достъп. Това съобщи в четвъртък китайската агенция „Синхуа”. Специалисти от азиатската република подчертават, че страната е успяла да създаде прецедент за формирането на бъдещата глобална квантова комуникационна мрежа, която е абсолютно устойчива на кибер атаки. 

„В частност ще станат възможни абсолютно безопасните телефонни разговори (непроследими), както и изключително надеждните банкови преводи”, отбеляза Пан Дзянвей – член на Китайската академия на науките и главен участник в проекта. Квантовата криптография се основава на принципа на неопределеност на Вернер Хайзенберг. Той гласи, че ако се опитате да измерите една квантова система (която се състои от елементарни частици), вие ще я промените по такъв начин, че измерването ви веднага ще се окаже неточно. 

Тази нова технология дава възможност на хората да обменят „ключове” за криптиране по публична мрежа. С тези „ключове” те могат да кодират своята електронна кореспонденция и да я направят абсолютно неуязвима и защитена. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.