Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пръстените на Сатурн са много млади
1 Септември 2017
Учените смятат, че пръстените на Сатурн са продукти от разпада на едно или няколко големи тела, вероятно на един от спътниците на планетата, който се е разрушил преди около 100 млн. години
Предварителен анализ на данните, които бяха получени през последните полети на космическата станция „ Касини“ между атмосферата на Сатурн и неговите пръстени показаха, че възрастта на последните е около 100 млн. години. Данните, които са получени от „Касини“, са позволили на учените да определят масата на пръстените на Сатурн, съобщават от Би Би Си нюз. Колкото по-малка е тя, толкова по-младо е образуванието в орбитата на газовия гигант. Учените смятат, че пръстените на Сатурн са продукти от разпада на едно или няколко големи тела, вероятно на един от спътниците на планетата, който се е разрушил преди около 100 млн. години. 

По-рано учените предполагаха, че възрастта на пръстените на Сатурн е около 4.5 млрд. години. В началото на настоящата година бе публикувано изследване, в което геофизици допускат, че възрастта на един от спътниците на Сатурн, Енцелад, който има подпочвен океан, е приблизително 100 млн. години. Основната мисия на „Касини“ е изследване на Сатурн, неговите пръстени и най-големия му спътник Титан. 

Станцията е изстреляна на 15 октомври 1997 г. от Кейп Канаверал, Флорида, а на първи юни 2004 г. влезе в орбитата на Сатурн. На 25 декември 2004 г. от „Касини“ се отдели сондата Huygens. На 14 януари 2005 г. тя се спусна на повърхността на Титан. На 15 септември 2017 г. „Касини“ е предвидено да бъде унищожен. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.