Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астероидът, унищожил динозаврите, предизвикал 2-годишен мрак на Земята
24 Август 2017
Причина за това е огромното количество сажди, които са се отделили във въздуха по време на масовите пожари след сблъсъка, станал преди 66 млн. години
Астероидът, който е ударил Земята и е довел до изчезването на динозаврите, е потопил планетата в мрак за близо две години, показва ново проучване на американски учени. Причина за това е огромното количество сажди, които са се отделили във въздуха по време на масовите пожари след сблъсъка, станал преди 66 млн. години. Това от своя страна е ограничило драстично процеса на фотосинтеза на растенията, охладило е планетата и е допринесло значително за края на ерата на динозаврите. 

Проучването на американския Национален център за атмосферни изследвания (НЦАИ) съвместно с НАСА и Университета в Колорадо се основава на компютърен модел, който пресъздава предполагаемите условията на Земята в края на периода Креда. С данните от него учените биха могли да получат по-добро разбиране за това защо някои видове са измрели, а други са оцелели, пише научното издание „Сайънс дейли“. Според учени повече от три четвърти от всички животински видове на Земята, включително и всички нелетящи динозаври, са изчезнали между периодите Креда-Палеоген. Този процес съвпада с падането на голям астероид на Земята, на мястото на днешния полуостров Юкатан. Предполага се, че мощният сблъсък е предизвикал земетресения, цунами и дори изригване на вулкани. 
Учените също така смятат, че силата, с която е бил нанесен ударът е издигнал в земната атмосфера изпарени скални маси. Достигайки определена височина тези частици се кондензират до малки сфери, които при връщането си към повърхността се нагряват и причиняват пожари. „Нашето проучване разглежда историята след непосредствените резултати – след земетресенията, цунамитата и изгарянията“, посочва изследователят Чарлс Бардийн от НЦАИ. Той посочва, че особено интересно за изследователите е защо са изчезнали и видове в океаните или такива, които могат да живеят под земята. 

От симулацията става ясно, че саждите, нагрявани от слънцето, се изкачват все по-високо в атмосферата, образувайки бариера, която блокира голяма част от слънчевата светлина, стигаща до Земята. Според учени непосредствено след започването на пожарите, светлината е била като при лунна нощ. И докато с времето е ставало по-светло, то фотосинтеза е бил невъзможен в рамките на поне година и половина, показват симулациите. Това е подействало, освен на растенията, така и на фитопланктона – основата на хранителната верига в океаните. Изчезването на тези малки микроорганизми е довел до тежки последствия за живота. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.