Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха още един слой тектонични плочи на Земята
26 Май 2017
Според изследването тези плочи са влезли в повърхностния слой на мантията, известен като „транзитна зона“ с дебелина от 440-660 км. под повърхността
Учени твърдят, че са открили възможен нов пласт тектонични плочи в земната мантия, който би могъл да обясни мистериозна серия от земетресения в Тихия океан, съобщава британският в. „Гардиън“. В продължение на повече от половин век учените знаят, че континентите се движат по повърхността на нашата планета, което води до разкъсване на океанското дъно, откъдето излиза магма от земната мантия, която запълва появилите се отвори. Процесът води и до друго явление, наречен субдукция, при който плочите се подпъхват една под друга и навлизат в мантията. 

По време на конференция на Японския геонаучен съюз екипът на Джони Ву от Университета в Хюстън представи доказателства за възможното съществуване на тектонични плочи вътре в самата мантия. Според изследването тези плочи са влезли в повърхностния слой на мантията, известен като „транзитна зона“ с дебелина от 440-660 км. под повърхността, преди милиони години. Те се движат хоризонтално със скорост почти равна на тази на плочите на повърхността. 

Придвижването на тези плочи би могло да обясни мистериозна серия от много дълбоки земетресения, известни като земетресения Витяз, чийто произход е в мантията между Фиджи и Австралия. Също както известните досега тектонични плочи на повърхността се огъват и късат, така и тези в мантията предизвикват земетресения при движението си. Според Ву и неговите колеги земетресенията Витяз може да се дължат на именно такова движение. „На практика 90% от дълбоката сеизмичност на Земята (на дълбочина под 500 км) се появява в областта Тонга, където ние открихме нашата дълга и плоска плоча“, заяви Ву, цитиран от в. „Гардиън“. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.