Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астероидите създават екологични ниши на Земята
19 Ноември 2016
Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална проба от вътрешността на кратер в Мексико
Ново изследване кара учените да смятат, че животът на Земята може би се е зародил в кратер. Откритията сочат, че удари на астероиди могат да деформират земята и да образуват екологични ниши. 

Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална проба от вътрешността на кратер в Мексико. Той е образуван вследствие на сблъсък на космическо тяло със Земята преди 65 милиона години. Сблъсъкът бил толкова силен, че са изчезнали 75 процента от живите организми на планетата, включително динозаврите. 

След сблъсъка скалите имали по-малка плътност и станали по-шуплести. Малките отвори в тях са имали роля на развъдници на най-ранните форми на живот. Става дума за места, където водата и кислородът можели да се смесят с хранителни вещества. Кратерът осигурил на бактерии и други едноклетъчни убежище, в което те били защитени от външната среда. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Сайънс".


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.