Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вселената опровергава теорията на относителността на Айнщайн
5 Юни 2016
Тя се разширява между 5 и 9 процента по-бързо от предвиденото в теорията
Фактът, че вселената се разширява много по-бързо, отколкото до скоро се предполагаше, може да постави под въпрос фундаментални разбирания във физиката. Откритието от преди няколко години може да се превърне в предизвикателство за Теорията на относителността на Алберт Айнщайн, която от създаването си преди повече от 100 години е възприемана за основна част от разбиранията ни за космоса, пише "Индипендънт". 

Вселената се разширява между 5 и 9% по-бързо от очакваното, потвърдиха НАСА и Европейската космическа агенция още в началото на настоящото десетилетие. Ново изследване се опитва да анализира някои от последствията от този факт. Несъответствието беше установено на базата на предишни прогнози, основани на остатъчната радиация от Големия взрив, поставил началото на вселената преди 13,8 милиарда години. Оказа се, че темповете на разширяване са по-бързи от тези, доказани чрез информацията за Големия взрив. 

Възможно обяснение за това е, че във Вселената има непознати субатомни частици, подобни на неутроните, които пътуват със скоростта на светлината – около 300 000 километра в секунда. Друго предположение гласи, че „тъмната енергия”, откритата през 1998г. антигравитационна сила, най-вероятно отдалечава галактиките една от друга по-бързо, отколкото доскоро се смяташе. „Това е важна следа за по-доброто разбиране на тези части от Вселената, които съставляват 95% от всичко и не излъчват светлина, като тъмната енергия, тъмната материя и тъмната радиация”, заяви физикът Адам Рис от специализирания институт в Балтимор, САЩ. 

Рис беше един от наградените с Нобелова награда през 2011г. специалисти, които откриха по-бързото разширяване. Той и колегите му използваха телескопа „Хъбъл”, за да наблюдават излъчванията от звезда с променлива светлина, намираща се на 19 галактики разстояние от Млечния път. Пулсирането на звездите е пряко свързано с яркостта им, която пък помага да се изчисли разстоянието, на което се намират от нас. 

Откритието води до възможността общата теория на относителността на Айнщайн, използвана като аксиома в изчисленията за взаимодействието между различните материи, да е донякъде грешна, смятат от НАСА. Новото изследване на Рис и научния му колектив предстои да бъде публикувано в специализирания The Astrophysical Journal. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.