Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От утре стартира домейна .ею на кирилица
31 Май 2016
Той е сред най-популярните домейни и от 2006 г. с него са регистрирани над 3.9 млн. имена, свързва повече от 500 милиона потребители от 31 държави
Европейският домейн от най-високо ниво .ею на кирилица ще бъде активен от 1 юни 2016 г. Той е сред най-популярните домейни и от 2006 г. с него са регистрирани над 3.9 млн. имена, свързва повече от 500 милиона потребители от 31 държави. Много фирми и марки използват .eu уебсайт, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции.

Пламена Аржант, ръководител на българския пазар в организацията, която отговаря за европейските домейни, обясни за предаването „12+3“ по „Хоризонт“, че всички имена на домейни на кирилица, които използват разширението на латиница .eu, ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението с българските букви. Другите ще могат да се регистрират така:

Хората ще могат на свободен принцип и на предимството на по-рано зададената заявка. Тоест, този, който първи регистрира, има правото върху това име на домейн и може да регистрира което си желае име на домейн, стига то да е свободно в базата данни. 

Прогнозираме интерес. Имаме реалната представа, че трябва да работим в дългосрочен план, за да го популяризираме, първо, за да може хората да свикнат да използват интернет на кирилица и след това да взимат сами за себе си решението да регистрират домейна си на кирилица.

Според Аржант новият домейн е "страхотно постижение за Европа", тъй като интернет започва да говори различни езици. 

Не мислим, че ще предизвика едно объркване, по-скоро ще даде избор на хората точно как искат да се представляват онлайн.

Досега регистрираните кирилизирани домейни са около 1400, допълни тя и разказа за ограниченията пред ползващите новия домейн:

Руснак, който живее в България и има адрес, постоянно регистриран тук, той може да регистрира .ею и на кирилица. Но, ако си е в Русия, няма да има тази възможност, защото домейнът е отворен само за жители на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

проба
03 Jun, 2016 | 16:38

Проба


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.