Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разкриха морска загадка на 60 години
6 Февруари 2016
Необичайното същество няма очи, мозък или храносмилателен тракт. Само малка уста, през която влиза храната
Загадката на дълбоководно създание, което наподобява изхвърлен лилав чорап, е разрешена, обявиха учени, съобщава Фокус, цитирайки BBC News. Животното, наречено Xenoturbella, е толкова странно, че от 60 години изследователите не могат да разберат какво е и къде е мястото му в родовото дърво. Откритието на четири нови вида в Тихия океан е дало възможност то да бъде причислено към едни от най-древните клонове на живота. Проучването е публикувано в журнала Nature.

Ръководителят на изследването проф. Грег Роуз от Института по океанография “Скрипс” в САЩ казва: “Бяхме им дали прякора лилави чорапи. Представете си чорап, който сте събули и хвърлили на пода - точно така изглеждат. Или като спаднал балон.”

Необичайното същество няма очи, мозък или храносмилателен тракт. Само малка уста, през която влиза храната и излизат отпадъчните продукти. Досега е бил известен само един вид, който е озадачавал учените. Първите генетични тестове погрешно са класифицирали морския “чорап” като мекотело. “Оказа се, че са секвенирали ДНК на това, с което се храни,” обяснява проф. Роуз. Други изследователи са смятали, че в миналото това е било сложен организъм, който се е променил.

Откритието на четири нови вида в дълбините на Тихия океан е позволило на учените да изследват животното по-детайлно, включително с нови генетични тестове. Заключенията са, че животното е представител на примитивен вид, намиращ се в основата на дървото на живота. Случаят обаче не е приключен. “Никога не сме го виждали да се храни,” отбелязва проф. Роуз. Той допълва, че е открита ДНК на мекотелите, с които чорапоподобните се хранят, но вътрешността на телата им винаги е празна. “А имат само малък отвор за уста. Нямат зъби, нямат смукателна структура, която би могла да отваря черупките на мекотели. Начинът на хранене на Xenoturbella е мистерия.” Екипът се надява, че бъдещи морски експедиции ще хвърлят повече светлина върху странното дълбоководно създание.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.