Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кой е пръв живота или метаболизма?
30 Януари 2016
Според учени от Кеймбридж форми на метаболизъм могат да бъдат открити дълго преди възникването на живота
Това е като въпроса за кокошката и яйцето. Кое се е появило първо - метаболизмът, който поддържа живота, или животът, който кара метаболизма да функционира? Учени от Кеймбриджския университет са публикували изследване, според което форми на метаболизъм могат да бъдат открити дълго преди възникването на живота, пише Фокус, цитирайки Tech Times.
Учените са стигнали до това заключение при експеримент, симулиращ океаните на древната Земя в лаборатория. Тези “океани” са съдържали всички градивни части на живота, възпроизвеждайки първоначалния източник на всички живи създания на планетата. Анализирайки химичните реакции в древните океани, изследователите са открили, че те са близко подобие на реакциите, които протичат в телата ни, за да произвеждат енергия. Тези химични процеси може да са предшествениците на метаболизма.

Екипът е насочил вниманието си към желязото, тъй като то изпълнява ролята на катализатор и подпомага голяма част от тези реакции, така както ензимите служат като катализатори в телата ни. Учените са установили, че желязото предизвиква реакции, които включват и изключват химически процеси. Това от своя страна би развило способността на клетките да реагират на заобикалящата ги среда.

Изследователите са провели над 4000 експеримента, за да тестват хипотезата си и всички опити са показали, че произходът на метаболизма е химичен. Откритията хвърлят нова светлина еволюцията на света и човечеството. Проучването е публикувано в списание Science Advances.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.