Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Ако е имало инценирано кацане на Луната то щеше да бъде разкрито в рамките на няколко години
29 Януари 2016
Физикът от Оксфорд д-р Дейвид Грамйс е намерил математически метод за изчисление на вероятността заговор да бъде открит по случайност или нарочно
Конспиративните теории, каквато е теорията за инсценираното кацане на Луната, ще да бъдат разкрити за няколко години, ако бяха истина, смята учен, цитиран от The Telegraph. Физикът от Оксфордския университет д-р Дейвид Грамйс е намерил математически метод за изчисление на вероятността заговор да бъде открит по случайност или нарочно издаден от изобличители. Ученият е доказал, че колкото повече са участниците, въвлечени в конспирацията, толкова по-кратък би бил животът й.

За да може, например, заговор да остане неразкрит в продължение на най-малко пет години, включените в него трябва да са 2521. За да функционира схемата незабелязано за повече от десетилетие, участниците трябва да са по-малко от 1000 души, а столетните измами трябва включват по-малко от 125 сътрудници.

Прилагането на метода към реални сценарии показва, че ако кацането на Луната беше инсценирано, това щеше да излезе на бял свят след три години и осем месеца, тъй като в американската Национална космическа агенция (NASA) работят 411000 души. Ако големите фармацевтични компании пък държава в тайна лекарство срещу рака, заговорът щеше да бъде разкрит в рамките на три години и три месеца, изчислява д-р Граймс.

“Редица конспиративни теории са свързани с науката. Убедеността, че кацанията на Луната са били подправени не носи вреда, но вярата в погрешни информации за ваксини може да бъде фатална,” казва д-р Граймс. “Не всяко подозрение? за конспирация е погрешно обаче - разкритията на Сноудън, например, потвърдиха някои теории за дейностите на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA),” добавя изследователят.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.