Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хората са произвели найлон в такова количество, че може да се покрие Земята изцяло
24 Януари 2016
Изследването показва, че нито една част от планетата не е свободна от бича на пластмасовите отпадъци
Хората са произвели достатъчно найлон след Втората световна война, за да се покрие Земята изцяло, разкри международно проучване, пише Фокус, цитирайки британският вестник The Observer. Тази възможност да се покрие планетата с пластмасово покритие е тревожна, казват учените. За тях това потвърждава, че човешката дейност има пагубен ефект върху нашия свят.

Изследването, публикувано в списание Anthropocene, показва, че нито една част от планетата не е свободна от бича на пластмасовите отпадъци. Навсякъде светът е замърсен с останките от водосъдържатели, чанти от супермаркети, полистиренови бучки, компактдискове, фасове от цигари, найлони и други пластмаси. Някои от тях са под формата на микроскопични зърна, други са колкото бучки, чието въздействие често е много вредно.

„Резултатите дойдоха като истинска изненада“, заяви главният автор на изследването, професор Ян Залашевич от Лестърския университет. „Бяхме наясно, че хората произвеждат все по-често огромни количества от различни видове пластмаса – от бакелит до полиетиленови торбички, през последните 70 години, но нямахме представа колко далеч се е разпространило това“, изненадва се ученият. 


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.