Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мрежа от телескопи ще разгадава черните дупки
9 Януари 2016
ЕНТ ще се превърне в обсерватория, използваща мощността на девет телескопа, намиращи се на различни места по света

Мрежа от девет радиотелескопа, разположени на различни места по света, се подготвя през 2017 г. да направи първата снимка на повърхността на черна дупка – т. нар. хоризонт на събитията. Това е повърхността на черната дупка, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно.

Проектът, наречен „Телескоп Хоризонт на събитията“ ( Event Horizon Telescope - EHT) вече е изпълнил повече от техническите си подготовки, както и необходимите теоретични калкулации. Обект на уникалната снимка ще бъде Sagittarius A* в центъра на Млечния път - ярък и компактен източник на радиовълни, където се предполага, че има масивна черна дупка. В изказване по време на годишната среща на Американската астрономическа общност проф. Фериял Йозел от екипа на „Телескоп Хоризонт на събитията“ заяви, че всички необходими елементи за снимката са по местата си. „Има малко предизвикателства, които трябва да бъдат преодоляни, за да се направи снимката на черна дупка – нещо особено малко в небето. Но това, което се надяваме е пълно наблюдение в началото на 2017 г.“, каза тя Обектът Sagittarius A* обаче не е особено голям – той е широк 24 млн. км., което е 17 пъти нашето слънце. На разстояние от 25 000 светлинни години обектът изглежда като връх на игла. Според проф. Йозел обектът заема същата площ, която би заемал обикновен музикален или DVD диск на повърхността на луната.

Деветте станции, които ще наблюдават Sagittarius A*, включват сателити в Антарктика, Чили, Хаваи, Испания, Мексико и Аризона. Така се образува това, което изследователският екип нарича „виртуален телескоп с размерите на Земята“. Това, което учените обаче очакват да видят няма да е сфера, както научната фантастика ни представя черните дупки.
„Да се надяваме, че ще изглежда като кръст , няма да е окръжност“, каза проф. Йозел. Причина за това е, че светещият газ на повърхността на дупката се върти около нея, а силният Доплеров ефект кара нещата, движещи се към Земята да изглеждат много по-ярки. Освен Sagittarius A* в Млечния път екипът на „Телескоп Хоризонт на събитията“ вече гледа още по-далече към галактиката Месие 87, чиято черна дупка е много по-голяма. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.