Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глобалното затопляне събужда древни смъртоносни вируси?
10 Септември 2015
Опасението е, че повишаващите се температури и топящият се лед може да върнат към живот древни смъртоносни вируси

Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване на морското ниво. Освен водата обаче в тях се крият и други опасности, пише Фокус, цитирайки Popular Science. Във вечната замръзналост - горният пласт от земната кора в Арктика, който е постоянно замръзнал, от 2003 година досега учени откриват вируси с голям размер, по-дълги от 0.5 микрона. В нова публикация в журнала PNAS научен екип съобщава, че е изследвал вирус на 30 хиляди години, открит в същата мразовита среда. Древният вирус, Millivirus sibericum, е в състояние да инфектира живеещата днес амеба и този факт буди тревога.

Авторите на изследването се смятат, че древнитe вируси, намерени в трайно замръзналата земя, които не са опасни за човека, може да застрашават други организми. Опасението е, че повишаващите се температури и топящият се лед, наред с добива на нефт в Арктика, може да върнат към живот древни смъртоносни вируси.

“Ако не сме внимателни и индустриализираме тези региони, без да вземем предпазни мерки, рискуваме един ден да събудим вируси като този на едрата шарка, които мислим, че сме премахнали”, казва Жан-Мишел Клавери, един от ръководителите на проучването.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.