Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Cassini изпрати уникални снимки от Сатурн
2 Септември 2015
Те са на луната на Сатурн Диона, която преминава пред планетата

Националната космическа агенция на САЩ (NASA) публикува снимка на луната на Сатурн Диона, която преминава пред гигантската планета. Явлението, наричано от астрономите “транзит“, изпълнява важна роля в астрономията, тъй като се използва за проучване на орбитите и атмосферите на планети както в Слънчевата система, така и извън нея, съобщава Фокус. Наблюдавайки транзитите в системата на Сатурн, учените са в състояние да определят орбиталните характеристики на естествените спътници на планетата.

На изображението, заснето от космическата сонда Cassini в диапазона на видимата зелена светлина, се вижда неосветената страна на пръстeните на Сатурн. Фотографията е направена от разстояние приблизително 2.3 милиона километра от газовия гигант, като мащабът е 14 километра на пиксел.

Cassini е съвместен проект на NASA, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция. Сондата се управлява от Лабораторията за реактивно задвижване към Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, САЩ. Орбиталният апарат и двете му камери са разработени и сглобени от екипа на лабораторията.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.