Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астрономи създадоха различни модели на екзопланети
17 Юни 2015
В зависимост от интензивността, ултравиолетовото излъчване може да бъде едновременно полезно и вредно за създаването на живот

За да се разберат биологичните тънкости на планети подобни на Земята астрономи са разработили компютърни модели, проверяващи, как ултравиолетовото излъчване от съседни звезди би могла да им повлияе. Ново изследване е публикувано в Astrophysical Journal.

"В зависимост от интензивността, ултравиолетовото излъчване може да бъде едновременно полезно и вредно за живота. Опитваме се да разберем как тази радиация може да повлияе на млада Земя за възникването на живот на нея", казва Лиза Калтенгър от университета Корнел.

Взаимствайки историята на Земята, учените моделирали първа епоха, подобна на ранната Земята преди 3,9 милиарда години - свят с преобладаващ въглероден диоксид в атмосферата. Втората епоха - преди около 2 милиарда години - заражда се кислород, има активна биосфера и процес на биосинтеза.

Многоклетъчният животът е започнал преди около 800 милиона години, през третата епоха. През нея кислорода се увеличава до 10 процента от сегашното ниво. Четвъртата епоха съответства на съвременния свят, където в атмосферата има съотношение на въглеродния диоксид от около 355 части на милион и сегашното ниво на кислород.

Изследователите отбелязват, че за всички периоди след възникването на кислород топлите и студени звезди имат по-малко биологично ефективно излъчване. За горещи звезди това е свързано с увеличаване на защитата на озоновия слой, висока UV защита.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.