Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Audi създаде нов вид синтетичен дизел за автомобили
28 Април 2015
Анализите показват, че синтетичното гориво превъзхожда фосилното, а липсата на сяра и фосилни масла го прави екологично

Audi разработва ново синтетично дизелово гориво за двигатели с вътрешно горене, направено от вода и въглероден диоксид, пише Фокус, позовавайки се на Gizmag. Пилотната фабрика на компанията, ръководена от германската стартираща фирма Sunfire в Дрезден, е произвела първите количества този месец. Министърът на германското Министерство на образованието и изследванията Йохана Ванка е заредила няколко литра в автомобила си, за да отбележи събитието.

При първата фаза на производството се използва електричество от възобновяеми източници за добив на водород от вода чрез обратима електролиза. Водородът се смесва с въглероден диоксид, който се превръща в въглероден монооксид при два химически процеса, чийто резултат е течност от дълги хидроводородни вериги. Когато тази течност се рафинира, се получава синтетичният дизел. Въглеродният диоксид, който се използва в процеса, може да бъде взет от заобикaлящия въздух, като това води до намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Според Sunfire анализите показват, че синтетичното гориво превъзхожда фосилното, а липсата на сяра и фосилни масла го прави екологично. Енергийната ефективност на производството при използване на възобновяема енергия е 70 процента, посочват от Audi. Синтетичният дизел би могъл да се смесва с конвенционално дизелово гориво.

Пилотната фабрика в Дрезден ще произвежда 160 литра на ден в следващите няколко месеца, а следващата крачка на двете компании е изграждането на по-голям завод. Sunfire очаква, че пазарната цена на новото гориво би била между 1 и 1.5 евро за литър, но действителната цифра ще зависи от цената на електроенергията.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.