Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мозъкът вижда думите като изображения
31 Март 2015
Невронните клетки на определена част от мозъка опознават думите с помощта на визуален речник

Когато погледнем към една позната дума, мозъкът ни я вижда като рисунка, а не набор от букви, всяка от които трябва да бъде разпозната. Това показва изследване на учени от Медицинския център към Станфордския университет, ръководени от Максимилиян Ризенхубер (Maximilian Riesenhuber). Невронните клетки на определена част от мозъка опознават думите с помощта на визуален речник, обяснява Ризенхубер.

Това е подобно на начина, по който мозъкът разпознава познати лица, което окончателно бе изяснено преди няколко години отново от учени от Станфордския университет. Освен това, тези два процеса протичат в една и съща област - продълговатия мозък: думите, се разпознават от лявата част, а лицата - от дясната.
 
В експеримента на Ризенхубер участвали 25 възрастни пациенти, които идентифицирали познати думи и изучавали безсмислен набор от букви. Мозъкът им е сканиран с помощта на специална техника на функционален магнитен резонанс - фМРТ с бърза адаптация (fMRI-rapid adaptation).

Откритието може да помогне в разработването на нови стратегии за лечение на хора с интелектуални затруднения - като например дислексия.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.