Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Колко атома има в един килограм?
31 Март 2015
Учени са изобретили нов начин за създаване на по-точна мярка за маса, който включва преброяване на броя на атомите, съдържащи се в един килограм

Точното измерване и предефиниране на мярката килограм тежи на раменете на учените от години, пише Фокус, цитирайки MailOnline. В момента тя се базира на метален цилиндър, който би трябвало да тежи точно 1000 грама. Той се държи заключен в лаборатория в Париж, но постепенно губи част от масата си. По тази причина водещи германски учени се опитват да намерят нова формула за дефиниция на килограм.
 
Международният еталон за килограм е загубил 100 микрограма от теглото си за последното столетие. Въпреки че това е теглото на частица прах, загубата означава, че официалният килограм губи точността си. Учени от германския Национален метеорологичен институт в Брауншвайг са изобретили нов начин за създаване на по-точна мярка за маса, който включва преброяване на броя на атомите, съдържащи се в един килограм. За да спечелят международната надпредвара за предефиниране на килограма, те трябва да разработят най-кръглата сфера в света. След години на изследвания, учените са разработили начин за производство на изключително чисти кръгли кристали, направени от частици силициев газ. От кристалите без дефекти учените правят кристални сфери, които са „по-обли от който и да било предмет в света“. Целта е да се установи връзка между масата на сферата и масата на един атом чрез преброяване на атомите. До момента германските изследователи са успели да постигнат точност, която им позволява да сгрешат само два атома на всеки сто милиона, като целта е да се преброява грешно само един атом на всеки сто милиона.

Методът може да се използва, за да се установи колко атома са нужни за един килограм. Въпросът е обаче колко атома съставляват един предмет. Това е възможно да се определи чрез идеалната сфера, тъй като тя се състои от правилна кристална решетка. Учените, създали сферата знаят размерите й и отделните слоеве на решетката, така че са в състояние да изчислят броя на атомите. Екипът смята, че ще достигне до отговора през 2018 година.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Спиру
04 Jun, 2015 | 19:04

Значи уйьо вече не ми е точно кило и двеста?
Екстра, са като го мера с по лекото кило, он че излезне повече!
Ура другари за уйьовете!

кг
31 Mar, 2015 | 17:17

значи като е изгубил част от масата си еталона, а пък нашите кантари са калибровани по него в магазина ми дават по-малко салам. Протестираммм!
Европа да се намеси! Бойко оправи работата!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.