Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Желязото помага да разберем как са се образували Земята и Луната
4 Март 2015
Учените са открили, че в процеса на формиране на Земята се е изпарявало много повече желязо, отколкото се смяташе досега

Пресъздавайки условията на формиране на Земята, учените все повече научават как желязото се изпарява и как този железен дъжд влияе върху формирането на Земята и Луната. Учени от Националната лаборатория Lawrence Livermore, Националната лаборатория Sandia, Харвардския университет и Калифорнийския университет в Дейвис, използвали един от най-мощните източници на излъчване - Z-машината на Националната лаборатория Sandia за пресъздаване на условията, които са довели до образуването на Земята.

Те подложили проби от желязо на високи налягания в машината, свивайки алуминиеви пластини в железните проби с изключително висока скорост. Учените разработили нова ударно-вълнова методика за определяне на критичните условия за въздействие, необходими за изпаряването на желязо.

Изследователите открили, че за изпарение на желязото трябва много по-ниско ударно налягане от очакваното, което означава, че в процеса на формиране на Земята се е изпарявало много повече желязо, отколкото се смяташе досега.

След охлаждане парата кондензира в железен дъжд, който се смесва с все още разтопената мантия на Земята.

Този процес може да обясни защо Луната, която се смята, че са образувала по същото време не е достатъчно богата на желязо, въпреки че е била изложена на подобни удари. Авторите предполагат, че по-малката гравитация на Луната може да е предотвратила отлагането на по-голямата част от изпареното желязо. Изследването е публикувано на 2 Март в Nature Geoscience.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.