Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Странна мелодия от дълбините на океана [ВИДЕО]
17 Февруари 2015
Дълго време учените не могат да разберат какво би могло да бъде източник на тези мистериозни нискочестотни звуци

Учените се опитват да намерят източника на странна океанска мелодия. През 1997 г. изследователи записват невероятни звуци, които идват от дълбините на Атлантическия океан. Те са наречени "Bloop". Звуците са с ниска честота и са записани няколко пъти от Националното управление на океанските и атмосферни изследвания в САЩ (NOAA).

Дълго време учените не могат да разберат какво би могло да бъде източник на тези мистериозни нискочестотни звуци. Имаше дори хипотеза, че някакво морско чудовище произвежда тези звуци. Общият характер на звука предполага, че той може да бъде издаван от живо същество, но такова същество не е известно на науката. Съдейки по изминатия от звуа път, това същество трябва да е с огромни размери, много по-големи от синия кит. В крайна сметка, учените решили да бъде по-реалистични, а не романтици и продължават изследването на звука от дълбокия океан.

Както съобщават учени от NOAA, звукът е толкова интензивен, че може да се фиксира лесно на разстояние 5000 километра от източника. Така загадката става още по-интересна.

В момента учените са склонни да мислят, че огромен айсберг е източника на записания още през 1997 г. мистериозен звук. Научната версия за произхода на звука включва уникални акустични условия, благоприятстващи свръхдългото разпространение на звука. Действително, звуците от топящи и плаващи айсберги, могат да се чуят на разстояние от няколко хиляди километра. Тяхният "жален" звук предизвиква тръпки по кожата, плаши и едномременно с това интригува.

Изследванията продължават вече 17 години, а "истината е някъде там".


Le ''Bloop'', un mystérieux son venu de l'océan qui a longtemps intrigué les chercheurs par Gentside Découverte


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Гошо
18 Feb, 2015 | 10:26

а може наистина да е чудовище


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.