Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учените потвърдиха: Електронните дисплеи "изяждат" съня на децата
4 Февруари 2015
Ярката светлина на екраните нарушава ритъма ден-нощ, която инструктира мозъка кога трябва да сме будни и кога да спим

Родителите отдавна го предполагат, но сега лекарите имат доказателство - колкото повече време тинейджърите прекарват пред екраните на компютри и мобилни телефони, толкова по-малко спят, особено ако използват устройство непосредствено преди заспиване, пише The Guardian, цитиран от Фокус. Научният екип е провел изследването си сред почти 10 000 души на възраст между 16 и 19 години в Норвегия през 2012 година и са публикували доклада си в журнала BMJ.

Тинейджърите са отговаряли на въпроси за моделите си на сън, колко дълго стоят пред екран извън училище и какъв вид устройство използват. Участниците са посочили, че се нуждаят от между 8 и 9 часа сън, за да се чувстват отпочинали. Проучването е установило, че тинейджърите, прекарали пред екран повече от четири часа на ден е по-вероятно да спят по-малко от пет часа през нощта. Наред с това вероятността да имат нужда от над 60 минути, за да заспят е с 49 процента по-голяма. Възрастните обикновено заспиват в рамките на по-малко от 30 минути. Резултатите от проучването показват, че при участниците, които използват компютър или мобилен телефон през последния час преди лягане вероятността да имат нужда от повече от 60 минути, за да заспят е с между 52 и 48 процента по-висока.

Изследователите, ръководени от Мари Хайсинг в регионалния център за детско здраве в град Берген, посочват няколко възможни обяснения. Едното е съвсем просто - тинейджърите си лягат по-късно и така времето, прекарано с компютърни устройства “изяжда” част от времето за сън. Друго предположение е, че ярката светлина на екраните нарушава ритъма ден-нощ, която инструктира мозъка кога трябва да сме будни и кога да спим. Вследствие на твърде дълга игра се наблюдават и мускулни болки, напрежение и главоболие.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.