Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вулканичните “пори” на младата Земя - инкубатори на живота
30 Януари 2015

Една от големите загадки около произхода на живота на Земята е как са възникнали сложните организми. Съществува теория, че малки части генетичен материал са се възпроизвели в голямо количество, а това е довело до възникването на по-дълги ДНК нишки и съответно на сложните организми.

Ново изследване показва обаче, че образуването на по-дълги нишки може да е било предизвикано от вулканичните “пори” на младата Земя, съобщава Фокус. Проучването е проведено от екип от Университета Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен и е публикувано в журнала Nature. Изследователите са открили, че пълни с вода микропори в горещите скали може да са играли роля на инкубатори, в които се е зародил живота.

Една от ключовите предпоставки за възникването на живота е възможността относително прости биомолекули да формират сложни структури. Тези структури от своя страна трябва да са в състояние да се възпроизвеждат, съхранявайки генетичната си информация в химически стабилна форма. Образуването на по-дълги нишки РНК за съхраняване на тази информация вероятно е било решаващо. Екипът от физици, ръководен от д-р Дитер Браун е пресъздал среда, която осигурява необходимите условия за развитието на този процес.

Учените са доказали експериментално, че порестите части на морското дъно, които се загряват от вулканична активност и наподобяват хидротермални клапи, може да са служили като реактивни камери за тези РНК. Научният екип е пресъздал лабораторно тези условия и е установил, че биомолекулите, затворени в такива пори при високи температури, образуват по-дълги полимери. Едно от основните изисквания е източникът на топлина да се намира от едната страна на пората, така че водата от едната страна да е значително по-гореща, отколкото от другата. “Фундаментално животът е термодинамичен феномен при липса на баланс. Затова възникването на първите форми на живот изисква липса на локален баланс , предизвикан от външен енергиен източник”, посочва д-р Браун.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.