Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ученици от Русе разработиха софтуер за наблюдение на звезди
11 Февруари 2014
Разработка им е впечатлила екипа на най-известния телескоп в света "Хъбъл"

Разработка на двама ученици от Русе е впечатлила екипа на най-известния телескоп в света "Хъбъл". Десетокласниците от Математическата гимназия Симеон Стефанов и Михаил Станев са създали софтуер, който помага за наблюденията на звезди в космоса.

Михаил и Симеон са нарекли софтуера си "Навископ". Това е първото по рода си андроид-приложение, чиято цел е да улесни настройване на телескопа към дадено космическо тяло. Това става чрез мобилен телефон или таблет, който се поставя до телескопа и стрелката от интерфейса посочва правилната траектория.

Момчетата работят по проекта си в продължение на 6 месеца. Помагат им преподавателите по физика и астрономия и по информационни технологии, както и доцент Георги Георгиев от Русенския университет.

"В началото беше малко трудно, защото ние не сме много добри в астрономията. Започнахме да четем, имаше руска литература, която госпожата ни превеждаше, от интернет ползвахме. Трябваше и много математика, защото изчисленията са много обширни, много мащабни и наистина една малка грешка може да доведе до голям проблем", споделят младите математици. Засега в менюто има само 7 звезди, но в бъдеще ще бъдат добавени още звезди и планети. За да работи добре "Навископ", трябва интернет с висока скорост и мобилно устройство от по-висок клас. За предпочитане е звездите да се наблюдават нощем на открито пространство.

Най-голямото признание, което Симеон Стефанов и Михаил Станев са получили за разработката си, е дошло от екипа на най-големия телескоп в света "Хъбъл". Специалистите им изпращат писмо, в което ги поздравяват и казват, че са силно впечатлени от "Навископ". Седмица по-късно изпращат в Русе подаръци с образователни материали по астрономия. От фондация "Америка за България" пък вече са предоставили приложението им на българския олимпийски отбор по астрономия. Следващата им стъпка е да разработят 3 Д модел на звездните тела, който да се появява на дисплея заедно с образователна информация. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.