Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Радиацията разрушава външната обвивка на МКС
30 Януари 2014
Причината е, че в покритието влизат полимери, които се влияят зле от радиацията

Външната обшивка на Международната космическа станция се разрушава заради използваните в нея материали, които не издържат въздействието на космическата радиация, установиха руски учени. Причината е, че в покритието влизат полимери, които се влияят зле от радиацията, предаде Интерфакс.

Специалистите извършили експеримент, който да даде отговор как въздействат неутроните върху материалите на обшивката. Резултатите  показали, че първо здравината нараства два пъти, тъй като материалите се "зашиват едни за други" и се намалява поглъщането на влага. След това обаче материалите стават по-чупливи. Учените са стигнали до извода, че трябва да бъдат използвани полимери, които са устойчиви на въздействието на радиацията.

Международната космическа станция работи от 1998 година. През 2010 г. участниците се договориха срокът да бъде удължен до 2020 година. Неотдавна САЩ предложиха този срок да се увеличи до 2024 година. Според "Роскосмос" е възможно МКС да бъде използвана и до 2028 г.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.