Факти, Анализи, Коментари
   25 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАСА ще продължи мисията на междупланетната станция Mars Odyssey
26 Август 2004

Специалистите смятат, че срокът на работа ще бъде удължаван още няколко пъти.


Mars Odyssey
     Американската космическа агенция (НАСА) взе решение да продължи работата на междупланетната станция Mars Odyssey, която се намира в орбита около Марс. Апаратът Mars Odyssey работи от 2001 г. и оттогава направи важни открития. В частност, той откри на марсианската повърхност наличието на замръзнала вода. Лед бе открит не само на полярните шапки, а и в области, отдалечени от полюсите.

     Апаратът направи инфрачервени снимки на цялата повърхност на Червената планета, които са с разделителна способност 100 метра. По време на слънчева буря Mars Odyssey загуби един от модулите си, предназначен за наблюдение на радиационната обстановка на Марс. Освен да провежда собствени наблюдения, апаратът бе използван и за предаване на информацията от марсоходите Spirit и Opportunity към Земята.

     Планирано бе Mars Odyssey да работи в орбита до 26 август 2004 г. Понеже апаратът се намира в прекрасно техническо състояние, а обектите за изследване на Марс са достатъчно, НАСА реши да продължи мисията му до септември 2006 г. НАСА реши да отделя по $ 15 млн. на година за експлоатацията на Mars Odyssey.

     Специалистите смятат, че срокът на работа ще бъде удължаван още няколко пъти. Според техните оценки ресурсите на апарата позволяват той да работи най-малко 10 години.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.