Факти, Анализи, Коментари
   22 Юни 2018
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Защо динозаврите са били големи?
9 Май 2012
Учени откриха отговор напростия, на пръв поглед, въпрос: "Защо динозаври са били толкова големи?"

Изследователите имат няколко теории. Според първата, за активното развитие на легендарните същества е помогнал топлия климат, богатия на кислород въздух и обширните територии (тъй като тогава цялата суша е била на един континент Пангея). След мащабно проучване обаче не успя да открие закономерности в категорията "климат-размер."

Втората теория касае конкуренцията между видовете. Малките и големите динозаври трябвало да се борят безгрешно, даже ако принадлежали към един вид. В същото време учените обърнали внимание на размера на яйца. Черупките трябвало да пропускат слънце и въздух и да не са твърде тънки, за да позволят на динозаврите, да се развият напълно преди излюпването. Прекалено твърдата черупка също не създавала идеални условия. Като цяло динозаврите трябвало да са се развивали достатъчно бързо и в черупката и извън нея, само така са имали най-голям шанс за оцеляване.

Някои видове динозаври се "научили" да растат толкова бързо след раждането, че размерът на новоизлюпените бил 2500 пъти по-малък от възрастен динозавър, тази разлика обаче бързо се стопявала. В същото време, възрастните динозаври, люпили яйца с максимален размер - по този начин, яйцето било удобен дом за плода, а големия динозавър трябвало да расте бързо, за да не загуби еволюционната игра от ... собствените си деца.

Учените също така смятат, че след като преди 65 милиона години на Земята паднал метеорит, твърде голямата разлика в размера на възрастните и малките може да е била причина за измиране на видовете.

Все пак, това е само един от възможните модели, който, естествено се критикува от други учени, които не намират достачно аргументи в него.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Емилиян
24 May, 2012 | 11:16

а далеч по-логичното обяснение е, че гравитацията на земята е била по-малка тогава. човекът си мисли, че всичко винаги е било както го вижда сега ;)


  П Р Е Д С Т А В Я М Е  В И
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително