Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отгледаха растения от замръзнал преди 30 000 години плод
21 Февруари 2012
Според учени това е най-необикновеният пример досега за извънредна продължителност на живота на материал от висши растения

Учени в Русия отгледаха растения от плод, складиран от катерици в замръзнала почва от над 30 хиляди години, предава ВВС. Плодът беше открит в почвата на бреговете на река Колима, Сибир. Мястото е водеща дестинация за издирване на кости от мамути. Екип на института за Клетъчна биофизика е отгледал растенията от плода. В разработка в официално списание на Националната академия на науките на САЩ учените отбелязват, че това е най-древният материал от растение, връщан някога към живот. Лидерът на изследователския екип Дейвид Гиличински почина преди няколко дни, преди документът да бъде публикуван.

"Всички катеричи дупки бяха открити на дълбочина от 20 до 40 метра от настоящото ниво на повърхността и се намираха в пластове, съдържащи кости на големи бозайници като мамута, бизони, коне, елени и други представители на фауната от ерата на мамутите, както и останки от растения", пишат учените.

В лаборатория близо до Москва опитите на екипа да накара узрелите семена да покълнат в началото не успели. Впоследствие са постигнали успех, използвайки елементи от самия плод, отнасящи се към "плацентната тъкан", които са били размножени в лабораторни съдове. Според учени това е най-необикновеният пример досега за извънредна продължителност на живота на материал от висши растения. 

Учените предполагат, че откритието може да спомогне за проуване на еволюцията, както и да хвърли светлина върху околната среда през предишни хилядолетия. Най-привлекателното от всички евентуални възможности е, че може да е възможно със същата техника да се съживяват растения, които вече не съществуват, стига арктични катерици или друг вид животни да са скрили плодове и семена.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.