Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учен откри "люлката" на всички езици
18 Април 2011
Човешките езици с течение на времето постепенно еволюират, и по тези промени експертите могат да проследят историята им

Лингвистът Куентин Аткинсън от университета на Окланд в Нова Зеландия е проследил еволюцията на човешкия език до неговия източник - прародител на всички съвременни езици. Според изследователя, този "майчин" език, с произход от южната част на Африка, след това се е разпространил и в другите континенти, където е променен. Новината в това изследване е в това, че авторът се позовава само на фонемите - минималните единици на звуковата система на езика.

Човешките езици с течение на времето постепенно еволюират, и по тези промени експертите могат да проследят историята им. Повечето лингвисти обаче смятат, че еволюцията на даден език може да бъде възстановена по промените в думите с не повече от 6500 години.

Авторът на новото изследване предлага друг подход - той проследил не промените в думите, а на фонемите - езикови единици, отговарящи за звуковата реч. Ученият анализирал 504 световни езици, сравнявайки ги фонемичните различия. Той разработила няколко модела за да обясни същността на откритите промени. В частност, учения показал, че в езиците на малка популация от населението, отделила се от предците си, разнообразието на фонемите е по-малко, отколкото в големите популации.

Оодобно свойство е типично за генетичните различия - те са толкова по-големи, колкото по-голяма е изходящата популация. По този начин максимално генетично разнообразие при хора се наблюдава в Африка, която е "люлката" на човечеството.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.