Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-добрият начин за вкарване на дузпи
9 Юни 2010
Изпълнителят трябва да игнорира вратаря и да се фокусира върху това накъде иска да се насочи топката

Изпълнителите на дузпи на Световното първенство по футбол трябва напълно да пренебрегнат вратаря и да се фокусират върху това накъде искат да насочат топката, предаде Daily Telegraph. Изследването е на учени от университета на Ексетър, а пълните му резултати са публикувани в Journal of Sports Sciences.

Психолозите, ръководени от Грег Ууд, са изследвали как тревожността влияе върху изпълнението на наказателни удари. Специалистите обясняват, че играчите, които бият дузпи, са под напрежение. За да имат успех, те трябва да останат спокойни и да не бъдат разсейвани от намиращия се пред тях вратар.

"Хората естествено са "програмирани" да насочват вниманието си към нещата от околната среда, които представляват опасност. При изпълнението на дузпи единствената заплаха за успеха е вратарят. Поради тази причина изпълнителите на наказателни удари са склонни да съсредоточават вниманието си върху него и да следят движенията му. Вместо това обаче те трябва напълно да го игнорират и да се концентрират върху това къде да ударят топката. В този момент контролът е на страната на играча. Той трябва да почерпи увереност от това, да фокусира погледа си върху топката и да позволи на очите да предадат към мозъка необходимата информация за точна стрелба", обяснява Грег Ууд от изследователския екип.

За целите на проучването си психолозите са изследвали играчи от университетски футболни отбори с помощта на технология за проследяване на очните движения. Участниците са били поставени в ситуации с по-силен или по-слаб стрес, докато се опитват да отбележат наказателен удар. Специалистите са установили, че колкото по-притеснени са играчите, толкова повече внимание обръщат на основната заплаха - вратаря, и вероятността да насочат топката към или близо до него е по-голяма, съобщава БТА. Така за вратаря става по-лесно да спаси дузпата. Вратарите от своя страна насочват вниманието си към топката или към долните крайниците на изпълняващите наказателни удари, а не към лицата или очите им. "Съветът ми към играчите, които изпълняват дузпи е: Не обръщайте внимание на вратаря", казва Грег Ууд.

Дузпите могат да се окажат решаващ фактор във финалната фаза на Световното първенство по футбол. Два от финалите на последните четири шампионата - през 1994 и 2006 г., са решени чрез наказателни удари.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

qwer
12 Jun, 2010 | 14:48

Тез откриха топлата вода, кой знае колко пари са похарчили за това изследване както и за много други такива меко казано неполезни изследвания. А в това време мнохо хора няма какво да сложат на масата.

adam weishaupt
09 Jun, 2010 | 23:53

добър ден!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.