Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Превръщат Луната в електростанция?
7 Юни 2010
За целта ще трябва да се построи пояс от слънчеви панели около екватора на Луната, чиято дължина ще бъде 11 000 км

Японската конструкторска фирма The Shimizu Corporation е предложила най - широкомащабния план за получаването на слънчева енергия в историята на човечеството, съобщи globalscience, цитиран от КРОСС. Техният амбициозен план се състои в построяването на пояс от слънчеви панели около екватора на Луната, чиято дължина ще бъде 6800 мили /11 000 километра/.

Събраната електроенергия ще бъде преобразувана в микровълни и ще бъде изпращана с лазери на земята, където лъчите ще бъдат преобразувани отново в енергия за земните електростанции. Концепцията за Лунен пояс, според компанията, ще може да задоволи потребностите от електричество на цялото човечество.

При построяването на пояса, компанията ще разчита много на роботи. Те ще бъдат управлявани дистанционно от Земята. На роботите ще помагат астронавти.

За изпълнението на проекта ще бъде необходим огромен брой слънчеви колектори, както и други материали, затова компанията предлага да бъдат използвани ресурси и от Луната. Например, в плановете на японците влиза производството на вода по пътя на възстановяването на лунната повърхност с водород, доставян от Земята. От лунните материали може да се изработват циментиращи вещества и бетон, а тяхната обработка със слънчева топлина ще позволи да се създадат тухли, стъклена вата и други строителни материали, необходими за проекта.

Електроенергията, генерирана от слънчевите панели ще се предава по кабели на разпределителни станции, които ще бъдат разположени на близката към нас страна на Луната, която е винаги обърната към Земята. След преобразуването на електроенергията в микровълни и в лазерни лъчи, те ще бъдат изпращани с антени, с диаметър 20 км, във вид на лъч към разположените на Земята приемници. Навигационният радиофар ще следи за акуратността на предаването на енергията.

Едно от най - големите преимущества на проекта за Лунния пръстен е отсъствието на нашия спътник на атмосфера, а това означава, че там не съществува лошо време или облаци, които ще намалят ефективността на получаването на електричество от слънчевите панели. При това пръстенът ще добива енергия 24 часа в денонощие, което ще позволи на човечеството да завърши ерата на използване на земните природни ресурси.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ety
09 Jun, 2010 | 16:10

Тия хора най-много може да направят една гигантска микровълнова печка, в която да ни изпържат.

perko
08 Jun, 2010 | 23:40

Това с луната по скоро няма да стане. Бъдещето на Земята е на Земята и в ръцете и най вече в главите на хората населяващи я.
Ако вместо на Луната се направят същите инвестиции на земята ефекта може да не е толкова голям но няма да е и толкова малък. А с годините се качва и кпд-то на фотоволтаиците.....

Noname
08 Jun, 2010 | 14:04

Поредния грандиозен проект, който никога няма да се случи. :) Причината е много проста. Кой ще гарнатира , че енергията ще до стига до всички държави на земята? Второ трябва да се изгради огромна енергопреносна система по Земята :) И кой ни гарнатира, че Путин няма да ни дръпне щепсела? :D Представете си всички си затваряме централите и монополиста какво ще каже? Плащайте 100 пъти по скъпо иначе ви дъпрам щепсела!

mc2
08 Jun, 2010 | 08:40

Предлагам да се МКС да се преобразува в гигантска прахосмукачка, която да засмуква органични съединения от газовите гиганти и да ги доставя на Земята под формата на дъжд от леко корабно гориво. Така ще спре експлоатацията на земните недра. :-)

OUTS1DER
07 Jun, 2010 | 14:59

Чудесна идея :) Ама както се казва в статията "големите преимущества на проекта за Лунния пръстен е отсъствието на нашия спътник на атмосфера" емиии да.. ама метеоритите да не вземат да им начупят техниката, като го няма този лош спътник атмосферата...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.