Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха вода в горните слоеве на повърхността на Луната
Николай Атанасов - 24 Септември 2009
Новината е потвърдена от 3 различни космически апарата и 3 различни екипа учени

В горните слоеве на почвата на цялата повърхност на Луната има следи от вода, съобщи сензационно Space.com. Новината бе потвърдена официално на пресконференция в централата на NASA от три различни екипа американски учени, допълва Reuters. Те получили убедителни доказателства, че лунната почва е “по-влажна”, отколкото личи от сухия и пустинен лунен пейзаж, изследвайки спектографските данни, получени през последните няколко години от 3 различни изследователски спътника – индийският Chandrayaan-1 и сондите на NASA Cassini и Deep Impact.

Карли Питърс (Carle Pieters) и колегите й от Университета “Браун” в Роуд Айлънд изследвали данните от мисията на Chandrayaan-1 и открили следи от вода, която се съдържа в най-големи количества в лунната почва около полюсите. 

Джесика Съншайн (Jessica Sunshine) и екипът й от Университета на Мериленд използвали инфрачервената карта на лунната повърхност, направена от Deep Impact, която показала наличието на вода навсякъде на Луната, а Роджър Кларк (Roger Clark) и колегите му от Геоложката служба на САЩ (U.S. Geological Survey) използвали спектографския анализ – излъчването на светлинни лъчи за проучването на елементния и химическия състав според нивата на отражение, изготвен от сондата Cassini, който също свидетелства за наличието на вода.

Според данните на индийския спътник, който прекрати работата си на окололунна орбита през август, на Луната продължава да се формира вода, уточнява Thе Times. Учените посочват, че това е истински пробив в лунните изследвания. Проф. Питърс уточнява, че водата на Луната не е във водоеми, а представлява водни и хидроксилни молекули. Вторите са съставени от един атом водород и един атом кислород, вместо двата атома водород и един кислород на водата. Тези молекули били в постоянно взаимодействие с молекулите на камъните и праха, особено в горните няколко милиметра от лунната почва.

Джесика Съншайн уточнява, че аналогичните данни от инфрачервения спектрометър на сондата Deep Impact, която обиколила Земята и Луната на път към кометата Hartley-2 били получени през юни 2009 г., а замерванията на изследователската станция Cassini, която сега е на орбита около Сатурн, били получени още преди 10 години, когато тя прелетяла край Луната.

Изследователите са категорични, че вероятността приборите и на 3-те санди да са били неизправни, е равна на нула. По-рано специалистите изучавали образците от лунна почва, донесени на Земята, също откриха следи от вода, но сметнаха, че това се дължи на влиянието на влажността на земния въздух.

След важното откритие учените правят и предположения за произхода на водата на Луната. Според една от хипотезите, тя била донесена от комети или астероиди, врязали се в лунната повърхност, а според друга от удара на небесните тела водата е избила от недрата на Луната. Съществува и трета версия, според която водородни атоми, донесени от слънчевия вятър, са влезли в реакция с кислородни атоми, съдържащи се в лунната почва.

През следващия месец мисията на NASA Lunar Crater Observation and Sensing Satellite или LCROSS също ще опита да открие вода посредством преднамерен удар на голям космически апарат в лунната повърхност.

Откриването на вода на Луната ще бъде подробно отразено в новия брой на списание Science, който излиза на 25 септември.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

мм
03 Oct, 2009 | 18:39

1 литър вода от 1 тон лунна маса.За така концентрация четох, което не е никак малко.

Господин Гюров
27 Sep, 2009 | 20:30

Сигурно става въпрос за количества от няколко грама на тон лунна маса, така че не бързайте да се редите за "точене" :)

Ванга е казала някои верни неща, както и някои глупости. За да стане водата на Земята по-скъпа от златото, ще трябва да се изпарят океаните. Защото технологията за обезсоляване на морска вода съвсем не е на цената на златото.

%
26 Sep, 2009 | 15:35

Чудесно! Когато водата стане по - ценна от златото ( вж. предсказанията на Ванга ) ще си точим от тази на Луната!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.