Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха първата скалиста екзопланета
17 Септември 2009
Corot-7b бе открита през февруари, но тогава не бяха изчислени точните параметри на небесното тяло

Астрономи за първи път получиха доказателства за съществуването на екзопланета, напомняща по плътност Земята. Пълните резултати от изследването са публикувани в списание Astronomy and Astrophysics, съобщава АП.

Интересът на учените бил съсредоточен върху екзопланетата Corot-7b. Тя бе открита през февруари, но тогава не бяха изчислени точните параметри на небесното тяло. Ясно бе само, че това е най-малката от известните ни екзопланети.

През август бе уточнено, че радиуса на планетата е с 1,68 пъти по-голям от земния с грешка до 5 процента. Освен това Corot-7b се завърта около звездата си за около 20 часа и се намира на разстояние 0,0172 астрономически единици от нея.

За сега не е изчислена масата на планетата. Наблюдения в продължение на няколко месеца позволяват да се предположи, че тя е около 5 пъти по-голяма от земната.

Според изследователите, това означава, че средната плътност на планетата е сравнима със земната, а по всяка вероятност и състава на планетата. Не може да се говори за съществуването на живот на небесното тяло, защото температурата на повърхността му през деня е около 2000 градуса по Целзий.

Това изследване обаче ни дава първите сериозни доказателства за съществуването на скалисти екзопланети. До момента учените правиха само предположения, на базата на разположението и примерните размери на съответната планета.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.