Факти, Анализи, Коментари
   17 Януари 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха ДНК, способна да еволюирира самостоятелно
17 Февруари 2009
За първи път на научната общественост е демонстрирана ДНК, която е създадена по изкуствен път

Американски учени обявиха сензационно постижение. За първи път на научната общественост е демонстрирана ДНК, която е създадена по изкуствен път. В нея са използвани нови химически “блокове”, които не се срещат в природата.

При всички живи организми ДНК кодира генетичната информация благодарение на 4 “строителни елемента”, а в новата ДНК те са цели 12. Новата молекула може да се самовъзпроизвежда в лабораторни условия и даже да еволюира.

Авторите на откритието коментират, че това е първата стъпка към създаването на синтетични организми, чиито биохимични процеси ще бъдат принципно различни. Както и природната ДНК, изкуствената има двойна спирала. За момента обаче новата биологина система не може да се самоподдържа – лаборантите постоянно добавят вещества, необходими за самовъзпроизвеждане.

По-рано също американски учени откриха, че начина на работа на генетичния код на едноклетъчния организъм Euplotes crassus се различава от работата на генетичния код на повечето живи същества.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

аха
21 Feb, 2009 | 14:04

А уе много е загадъчно туй уе !?

.
18 Feb, 2009 | 17:53

хаха - да - пълни

sss
18 Feb, 2009 | 00:40

пълни глупости


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.