Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Големият адронен колайдер стартира успешно
10 Септември 2008
Поток от протони премина през цялото колело на гигантския ускорител на частици

В 10,30 ч., българско време, учените от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) задействаха най-мощния в света ускорител на елементарни частици, известен още като Големият андронен колайдер (LHC), който има за цел да възпроизведе условията при "Големия взрив", довел до възникването на Вселената, предаде Ройтерс.

Пръвият поток от протони премина през Големия адронен колайдер, чиято дължина е 27 километра. Учените последователно пускаха протони, по посока на часовниковата стрелка, с енергия 450 гигаелектронволта. През следващите няколко дни поток от протони ще бъде пуснат в колелото на ускорителя в обратна посока. Това са все още тестови изпитания същинския експеримент, при който ще се получи сблъсък на протоните трябва да се проведе на 21 октомври 2008 г.

Експериментът с огромен ускорител на частици, монтиран в гигантски тунел на дълбочина 100 м. под земята може да помогне да си отговорим на въпроси за вселената и нейния произход. Предмет на изучаване от учените ще са последствията от стълкновенията на протони.

Според френския астрофизик Хюбърт Рийвс, машината може да даде неочаквани резултати, които да преобърнат физиката на елементарните частици нагоре с главата. Възможно е да бъдат потвърдени или отхвърлени теориите за суперсиметрията, както и откриването на частицата Хигс-бозон, за чието съществуване учените имат само теории.

Преди старта, Интернет-легендите твърдяха, че в ускорителя може да възникнат черни дупки, способни да унищожат както него, така и да погълнат територията на Франция и на Швейцария. Повечето учени отхвърлят такива рискове като невероятни по всякакви разумни стандарти.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Ради Панайотов
19 Sep, 2008 | 16:57

Преди време някой писа: "Някои журналисти замениха гръцкото понятие "космонавт" (защото им се струва твърде съветско) с гръцкото понятие "астронавт" (за да звучи по по американски). Сега май по същите причини понятието "ускорител на елементарни частици" се заменя с "андронен колайдер". Колцина ще разберат, че става дума за едно и също нещо? Или така се скрива фактът, че това, което прокълнатата сега съветска наука и техника го имаше преди 50 години, сега е "голяма работа" в прехваления Запад?

EA
10 Sep, 2008 | 14:14

mm moje li da razkajete powe4e za la4ite...molia....ima li wazmojnost po niakw na4in tiahnoto wlianie da se proiawi naan oswen 4rez 4erni dupki a za6to e pod jenewskoto ezero tunela i aob6te what the hell- MOJE LI DA NE PREPISWATE SAMO OT INF AGENCII A DA W LOJITE MALKO POP NAUKA?!!!!!!! MOLIaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!11


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.