Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мощта на ураганите се усилва заради глобалното затопляне
5 Септември 2008
От 1981 година насам средната мощност на ураганите постоянно нараства.

Нови резултати от изследване на американски учени потвърждават, че за увеличаващата се мощност на ураганите е виновно глобалното затопляне. Пълните резултати от изследването ще бъдат публикувани в списание Nature.

Учените анализирали данни за скоростта на ветровете в циклоните. Те установили, че от 1981 г. насам средната мощност на ураганите постоянно нараства. В резултат на това се е увеличил и броя на природните бедствия, при които вятъра достига до скорост 210 километра в час (категория 4 или 5).

Според климатолозите, основната причина за това е повишението на температурата на водата в океаните. Изчисленията показват, че ако температурата на водата нарастне с 1 градус това ще доведе до увеличаване на ураганите от 4 и 5 степен с 31 процента. Казано иначе над Атлантическия океан ще се обраузват 17 циклона, вместо 13. Според наблюденията, от 1970 г. до сега температурата на водата се е повишила с половин градус. При това компютърното моделиране показва, че към 2100 г. температурата ще нарасне с още 2 градуса.

Въпросът за влиянието на глобалното затопляне върху развитието на ураганите е един от най-обсъжданите в климатологията. Компютърните симулации показват, че топлината от океаните “снабдява” циклоните с допълнителна енергия, която увеличава скоростта на вятъра.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

jasentcho
17 Dec, 2010 | 21:19

Дрън, дрън, пак не позхахте!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.