Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гигантският континент Пангея се е самоизял
8 Юли 2008
Южната част на Пангея се е придвижвала на север и накрая южният континентален шелф се е оказал под северната част

Пангея е гигантският суперконтинент, от който след разпадане са се появили съвременните. Той се е раздробил на части, като се е опитвал да се "самоизяде" преди около 300 милиона години. Учените, разработили схема на процеса, са го нарекли самосубдукция. Субдукцията е процес на подпъхване на тектонските плочи една под друга. Пълните резултати от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Според учените при Пангея тектоничните плочи са се намирали на един и същ континент. Събитията се са равили така: Пангея се е образувала при сблъсък на по-древни континенти. След образуването на гигантския континент движението на литосферните плочи е продължило. Южната част на Пангея се е придвижвала на север и на нейно място океанът постепенно си е пробивал път. Накрая южният континентален шелф се е оказал под северната част на Пангея.

Подобно движение на плочите е способствало за нарастване на напрежението в центъра на континента. В резултат на това напрежение започнало да се формира дълго планинско възвишение - от съвременна Турция до Великобритания. Това довело и до разцепването на Пангея на две части -  Лавразия и Гондвана, който по-късно са се разделили на съвременните континенти.

Има няколко хипотези за разцепването на Пангея. Освен изложената по-горе нова хипотеза има още две. Според първата причина за разделянето на суперконтинента на части е движението на земната мантия, а според втората причина е падането на гигантски метеорит.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.