Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха доказтелства за извънземен произход на живота
16 Юни 2008
В австралийски метеорит са открити предшественици на ДНК с извънземен произход
Екстракт от Мърчисънския метеорит
Екстракт от Мърчисънския метеорит

Мърчисънският метеорит

Изследователи от САЩ и Европа твърдят, че откритите на метеорит молекули, които влизат в състава на ДНК и РНК на живите организми, имат извънземен произход. Пълното изследване на учените ще бъде публикувано в слдващия брой на списание Earth and Planetary Science.

Специалистите изучили състава на Мърчисънския метеорит, който паднал в Австралия през 1969 г. близо до град Мърчисън (Murchison). Те открили, че между веществата, съдържащи се в метеорита, присъстват урацил (uracil) и ксантин (xanthine). Тези съединения играят ролята на предшественици при синтеза на молекули на нуклеинови киселини – ДНК и РНК, които са носители на генетичния материал.

Изследователите решили да проверят какъв произход имат тези ключови за образуването на живот молекули. Произхода на материала на метеоритите може да бъде установен с помощта на радиовъглероден анализ – оценка на съотношението на изотопите на определени химически елементи. В дадения случай учените определили наличието на тежкия изотоп на въглерода δ13С, който по принцип се образува извън Земята. Оказало се, че урацила и ксантина в Мърчисънския метеорит съдържат съответно 44,5 и 37,7 процента от тежкия въглерод.

Получените резултати показват, че съединенията открити в метеорита, не са се образували на нашата планета. Ръководителят на изследването Зита Мартинс (Zita Martins) от лондонския Imperial College твърди, че това изследване може да има огромно значение за разбиране на процесите на зараждане и еволюция на живота на Земята.

Смята се, че примитивните живи организми са се образували на нашата планета преди от 3,8 до 4,5 милиарда години. През това време на Земята е имало висока метеоритна активност. Много от космическите обекти, падащи на планетата са можели да носят тези съединения или други молекули необходими за образуването на ДНК и белтъци. По този начин се подкрепят хипотезите за извънземен произход на живота. 

В Мърчисънския метеорит са били открити вкаменели останки на нещо, което някои изследователи наричат примитивни микроорганизми. От друга страна органични молекули са били открити не само на австралийския метеорит, поради което голяма част от учените смятат, че по всяка вероятност те са се прехвърлили върху космическите обекти след падането им на Земята.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.