Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Декодираха генома на птицечовката
9 Май 2008
След декодиране учените с удивление установили, че в него има гени, присъщи за птиците, влечугите и бозайниците

Медународен екип от учени декодира генома на птицечовката. В изследването са взели участие повече от сто специалисти от САЩ, Великобритания и Австралия, съобщава ВВС.

Птицечовката (Ornithorhynchus anatinus) е малък плаващ бозайник. Един от четирите оцелели представители на разред Еднопроходни, като видовете от този разред са единствените бозайници, които дават потомство като снасят яйца. Гъстата кафява космена покривка е водонепропусклива и обхваща почти цялото тяло без човката и краката. Отровна, снасяща яйца и с човка, тя е смятана за един от най-странните видове бозайници.

След декодиране на генома на птицечовката, учените с удивление установили, че в него има гени, присъщи за птиците, влечугите и бозайниците.

Според доктор Крис Понтинг (Chris Ponting) от Оксфордския университет (Oxford University), декодирането на генома на птицечовката дава възможност на учените да погледнат в миналото и да видят как се изглеждали древните бозайници. Освен това, получените данни помагат да се съхрани вид, който се намира под заплаха от изчезване.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Simona
05 Jan, 2011 | 16:12

много са гнусни :P :P :P


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.