Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Италиански учени доказаха, че съществува тъмна материя
18 Април 2008
На конференция във Венеция изследователите обявиха, че са регестрирали частици от тъмна материя.

Резултатите от италианския ескспирмент DAMA/LIBRA за издирване на тъмна материя потвърждават наличието на частиците й, съобщи Nature. В изследването участват учени от Римския университет (University of Rome Tor Vergata) и Националния институт по ядрена физика (National Institute for Nuclear Physics), а ръководител на  екипа е Рита Бернабей (Rita Bernabei).

Според съвременните теории 85 процента от масата във Вселената е тъмна материя, която обаче е невидима за електромагнитното излъчване, поради което не може да бъде открита с обикновени астрономически методи.

За потвърждаване на съществуването на тъмната материя, учените трябва да докажат наличието във Вселената на нейните частици – WIMP (Weakly Interacting Massive Particle – слабовзаимодействаща масивна частица). WIMP участва в гравитационното взаимодействие и притежава значителна маса, чрез която може да бъде открита.

За търсене на WIMP са построени няколко специални детектора. Те представляват свръхчисти кристали от натриев йодид с обща маса около 250 килограма. Попадането на WIMP-частица в ядрото на атома предизвиква колебания на околните електрони. Тези колебания предизвикват светлинен импулс, който може да бъде регестриран. Именно с помощта на един от детекторите италианските учени успяват да уловят WIMP, което според тях доказва съществуването на тъмна материя.

Голяма част от научните среди обаче смятат, че резултатите от експеримента не се интерпретират правилно. Според Ричард Гейтскел (Richard Gaitskell), специалист по тъмна материя от Брауновия университет, на пръв поглед данните изглеждат убедително, но не са достатъчно доказателство за съществуване на WIMP – трябва учените да се убедят, че не съществува систематична грешка. Най-сигурно потвърждение на резултатите на италианските учени ще бъде, ако друг екип получи подобни данни при същите условия.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Vader
18 Apr, 2008 | 12:13

Are you now feel the dark side?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.