Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Френски учени създадоха устройство за получаване на енергия от дъжда
25 Януари 2008
Енергията, която произвежда една капка дъжд е между 2 микроджаула и 1 милиджаул в зависимост от диаметърът й.

Специалистите от френската компания CEA-Leti и Националния политехнически институт в Гренобъл (Institut national polytechnique de Grenoble) провеждат изпитания на устройство, което изработва енергия от дъждовни капки.

Според Томас Джагер (Thomas Jager), един от авторите на разработката, енергията от дъждовни капки позволява да се получи ток за маломощни устройства при липса на слънце.

За да се определи колко електричество може да произведе дъжда учените създали опитна постановка, в която капките вода падат от определена височина върху тънка пластинка от поливинилиденфторид (PVDF). Когато капките удрят пластинката от PVDF с дебелина от 25 микрометра, в нея възникват механични колебания, които генерират електричество.
 
В резултат от експеримента става ясно, че създадената от установката непрекъсната мощност зависи от размера на капките, честотата им и общото количеството на водата паднала върху пластинката. Данните от експеримента показват, че енергията, която произвежда една капка дъжд е между 2 микроджаула и 1 милиджаул в зависимост от диаметърът й.

Авторите на експеримента твърдят, че подобна система с пластинка, чиято площ е няколко квадратни сантиметра, може да отдава до 10 миливата непрекъсната мощност.

Изследователите предполагат, че тяхната разработка може успешно да се използва за получаване на малки порции безплатна енергия, там където е трудно или много скъпо да се използват батерии.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.