Факти, Анализи, Коментари
   20 Януари 2020
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Физици синтезираха нови свръхтежки изотопи
30 Октомври 2007
Това научно откритие ни кара да променим представата си за максималния брой неутрони, съдържащи се в атомното ядро.

Американски физици синтезираха три нови свръхтежки изотопа – Магнезий-40, Алуминий-42 и Алуминий-43, съобщават изследователи от National Superconducting Cyclotron Laboratory (NSCL) към Мичигънския университет (Michigan State University) в списание Nature.

Учените отбелязват, че това научно откритие ни кара да променим представата си за максималния брой неутрони, който може да съдържа ядрото на атома. Атомното ядро се състои от протони и неутрони, които се задържат заедно от силните ядрени взаимодействия – едно от четирите фундаментални взаимодействия в природата според съвременната физика.

Много изотопи не се срещат в природата и могат да бъдат синтезирани само изкуствено, особено със свръхтежките нестабилни ядра. Физиците от NSCL бомбандирали лист от волфрам с високоскоростни ядра на калций-48. В резултат те открили три нови изотопа.

Магнезий-40 съдържа 12 протона и 28 неутрона, докато обикновения изотоп (Магнезий-24) има 12 неутрона, а най-тежкия от синтезираните до момента (Магнезий-38) – 26 неутрона. Магнезий-39 с 27 неутрона не е открит, което потвърждава теорията, че по-стабилни изотопи са тези, които са с четен брой неутрони и протони.

По тази причина учените се удивили когато открили Алуминий-42, съдържащ 13 протона и 29 неутрона – такива тежки ядра не би трябвало да съществуват с нечетен брой частици. Детекторите обаче засекли повече от 20 ядра на странния изотоп, като практически потвърдили съществуването му.

Най-накрая било засечено и ядро от Алуминий-43 - 13 протона и 30 неутрона. По принцип при откриване на единично ядро то не се приема за доказателство, но съществуването на много по-нестабилния Алуминий-42 дава основание да се приеме, че Алуминий-43 спокойно може да съществува.

Ядрените физици дават следният пример за придобиване на представа за тези елементи: ако обикновения изотоп Алуминий-27 се сравни със средностатестическия възрастен мъж с тегло около 75 килограма, то Алуминий-43 е еквивалент на 120-килограмов човек.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително