Факти, Анализи, Коментари
   20 Януари 2020
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Откриха звездна черна дупка с рекордно голяма маса
19 Октомври 2007
Масата й е с 15,7 пъти по-голяма от масата на Слънцето, което прави М33 Х-7 най-масивната звездна черна дупка.
М33 Х-7 /снимка chandra.harvard.edu/
М33 Х-7 /снимка chandra.harvard.edu/

Международен екип от астрономи откри голяма звездна черна дупка, намираща се в обща орбита с масивна звезда в една от близките до нас галактики М33, съобщи НАСА. Откритието е направено с помощта на телескопите Chandra и Gemini.

Тази черна дупка, която се намира на около 3 милиoна светлинни години от Земята, се върти около общ център на масите заедно със звезда-компаньон. Астрономите, използвайки снимки от телескопите, успели да установят масата на този обект, обозначен като М33 Х-7. Оказало се, че масата й е с 15,7 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Това прави М33 Х-7 най-масивната звездна черна дупка от всички открити до момента.      

Както е известно звездните черни дупки, за разлика от свръхмасивните черни дупки в центъра на всяка галактика, се формират по време на колапса на ядрото на масивна звезда на последните етапи от нейния сравнително кратък живот.

Учените отбелязват, че за сега не могат да обяснят образуването на толкова масивна черна дупка в M33, която освен това се намира и на малка орбита с близка звезда-компаньон. Според изчисленията им звездата, от която се е образувала тази черна дупка би трябвало да има маса, превишаваща масата на оцелялата звезда. Това обаче е практически невъзможно, тъй като подобен обект би изгубил бързо своите горни слоеве.

Не по-малко удивление предизвиква звездата-компаньон, чиято маса е 70 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Тя закрива черната дупка на всеки три и половина дни. Пълните резултати от изследването са публикувани в научното списание Nature.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително