Факти, Анализи, Коментари
   20 Януари 2020
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

“Полярното сияние” помогна за разгадаване на загадка свързана с атмосферата на Йо
17 Октомври 2007
Какъв процент от изхвърленият от вулканите газ е в атмосферата на спътника?

Вулканично изхвърляне на газ на стотици километри в космоса /снимки Space.com/

Снимки на полярното сияние на Йо, спътник на Юпитер, получени с помощта на космическия апарат New Horizons, помогнаха да се установи какво представлява неговата атмосфера. Йо е космическото тяло с най-голяма геологична активност в Слънчевата система, пише Space.com.

Той има тънка атмосфера, която се състои предимно от серен диоксид. Според космолога Курт Ръдърфорд (Kurt Retherford) от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио (Southwest Research Institute in San Antonio), за съществуването на атмосферата са виновни многобройните вулкани на спътника на Юпитер. До сега обаче не беше ясно каква част от атмосферта е от вулканичните изхвърляния и какъв е приноса на разтапящите се залежи от серен диоксид, които се намират близо до вулканите.

Тъмната страна на Йо се охлажда до минус 143 градуса по Целзий и газът, изхвърлян от вулканите се превръща в лед. В същото време цялата атмосфера преминава в подобно състояние и се снишава към повърхността на спътника. Вулканичните изригвания са достатъчно горещи и създават наблюдаваното “полярно сияние”. Благодарение на неговите снимки специалистите успели да изчислят каква част от вулканичните изхвърляния преминават в атмосферата на Йо. Резултатите показват, че това са от 1 до 3 процента от дневната атмосфера на космическото тяло. Останалата част е сублимация на замръзнал серен диоксид, който се разтапя под въздействието на слънчевите лъчи и се превръща в газ.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително