Факти, Анализи, Коментари
   20 Януари 2020
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Шотландски астрономи предложиха опасните астероиди да се отклоняват с огледала
10 Октомври 2007
Върху астероида ще се фокусира слънчева светлина, която ще разруши част от него и ще промени траекторията му

Астрономи от университета в Глазгоу смятат, че най-добрият метод за защита на Земята от астероиди е използването на огледала. С тяхна помощ върху небесното тяло може да се фокусира отразена слънчева светлина, като по този начин ще се разруши една част от него и ще се промени траекторията му, пише списание The Scotsman.

Шотландските изследователи анализират девет различни метода за защита и обявяват своите изводи на конференция посветена на петдесетгодишнината от пускането на първия изкуствен спътник на Земята - “Спутник-1”. Според тях разположени в орбита спътници снабдени с двадесетметрови огледала ще могат да фокусират слънчева светлина върху участък от астероида с диаметър около метър и половина и да го нагреят до температура над 2100 градуса  по Целзий. Нагрятата част ще се разтопи и ще започне да изхвърля газ в пространството, като по този начин ще отклони астероида от орбитата му.

За защита от астероиди с диаметър до 150 метра мрежа от 100 огледала ще трябва да работи няколко дни, твърдят учените. За да се измени орбитата на астероид, подобен на десеткилометровия гигант, които по всяка вероятност е унищожил динозаврите, ще бъде нужно към него да се насочат 5000 огледала в продължение на три години. Изработката и пуска на подобни спътници с огледала е лесно и евтино, смятат шотландците.

За най-ефективен от разгледаните методи е признат този, при които астероида се унищожава с ядрен взрив, но образуващите се по-малки парчета и самия взрив крият голяма опасност. Поставянето на реактивен двигател на астероид е безопасно, но отнема прекалено много време, както и използването на система, която постепенно да откъсва парчета от небесното тяло и да ги разпръсква в различни посоки. Извеждането на астероиди от орбита с помощта на космически кораб е задача, която съвременната космонавтика все още не може да изпълни.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

youri@email.com
16 Oct, 2007 | 11:21

eeee dobre be, slun4evi zai4eta za asteroidite....gluposti

bean
11 Oct, 2007 | 20:40

предлагам астероидите да бъдат отклонявани с мощна, концентрирана, добре насочена пръдня!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително