Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как кокошките пресякоха Тихия океан?
6 Юни 2007
Сложен е край на дългогодишните спорове дали Колумб в пренесъл кокошките в Америка.

Международен изследователски екип от Нова Зеландия, Самоа, Австралия, Канада и САЩ откри по крайбрежието на Южна Америка кости от кокошки, живяли в периода 1304 – 1424 г. Това означава, че домашната птица попада на котинента един век преди на него да стъпят европейци, пише The New York Times. Ръководител на групата е Алис Стори (Alice Storey), антрополог от Оуклъндски университет (University of Auckland), Нова Зеландия. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences

Костите са открити в района на Ел Аренал (El Arenal) и на полуостров Арауко (Arauco), Чили. ДНК анализът им показва, че птиците идват от островите на Полинезия. Изследователите коментират, че откриването на тези кости потвърждава хипотезата, според която полинезийците пресичат целия Тихи океан на канутата си, като заселват не само Хавайте или остров Пасха, но и американското крайбрежие. 

Повече от тридесет години учените спорят за това как се появяват кокошките в Южна Америка. Една част от тях смятат, че това става още преди откриването на континента от Христофор Колумб, с помощта на полинезийците. Повечето експерти поддържат друга теория, твърдейки, че домашните птици пристигат на континента с португалските и испански заселници след 1500 година. Трети оборват тази хипотеза с факта, че по време на завлядяването на Перу прес 1532 г. кокошките вече са използвани в традиционните обряди на перуанците. Малка е вероятността кокошките да се разпространят толкова бързо от източното до западното крайбрежие, че да бъдат използвани в религиозните ритуали.

Генетичният анализ на откритите в Ел Аренал кости слага край на тези спорове. Вече е ясно, че те са близки до костите от кокошки в северните острови на Полинезия – Тонга и Източна Самоа.

Изследователите са искрено озадачени от факта, че пристигайки в Ел Аренал, полинезийците не оставят никакви други следи от прибиваването си там, освен кости от кокошки.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Schwe
09 Jun, 2007 | 19:55

tia puk polineziici da wzemat i da ne si reciklirat pile6kite krilca ot mak donalds, ami gi ostawili na na6te widni i iawno mnogo zaeti u4eni da si blyskat glawite :)

Хаваец
08 Jun, 2007 | 13:45

Първоначално с канута, след това със салове и ето ни в америка
колко и е на локвата. верваме ви.

mc2
06 Jun, 2007 | 22:42

Следващото проучване ще бъде на тема: Как срамните въшки се пренесоха от моряците на Колумб върху туземките?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.