Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обявиха за дете на годината момиче, спасило 100 души от цунамито в Югоизточна Азия
Николай Атанасов - 27 Декември 2005

11-годишната Тили Смит е и специален посланик на ООН, отговарящ за ликвидирането на последствията от стихията


11-годишното момиче от Оксшот, графство Съри във Великобритания.
     11-годишната британска ученичка Тили Смит, спасила от гибел 100 туристи в Тайланд в навечерието на цунамито в Югоизточна Азия на 26 декември 2004 г., бе определена за дете на годината от читателите на френския детски вестник Mon Quotidien, чиято аудитория е основно между 10 и 14 години, съобщава The Telegraph. “Читателите ни избраха Тили, тъй като лесно си представят, че могат да се окажат на нейното място”, коментира резултатите от анкетата главният редактор на вестника Франсоа Дюфур.

     През декември 2004 г. Тили Смит е на почивка с родителите си на о-в Пукет в Тайланд. Когато видяла, че водата започва да се пени повече от обичайно и отливът е необичайно силен, тя заявила на родителите си, че вероятно приближава цунами и всички трябва по най-бързия начин да избягат от плажа. Семейството на Тили предупредило сътрудниците на хотел “Мериот” в Пукет и местните спасители, в резултата на което повече от 100 души били евакуирани от плажа Мейкхао. В резултат на навременното предупреждение, никой от гостите на хотела не пострадал сериозно от удара на стихията.

     За съобразителността си, Тили Смит получи и наградата на Британското морско общество. Малката спасителка бе поканена и в централатга на ООН, срещна се с бившия президент на САЩ Бил Клинтън и бе обявена за посланик на световната организация, отговарящ за ликвидирането последствията от разрушителното цунами.

Тили Смит (вдясно) заедно с родителите си на възпоменателната церемония на плажа Банг Нианг, близо до Као Лак, Тайланд.


     В деня на годишнината от трагедията, в цяла Югоизточна Азия се провеждат възпоменателни мероприятия за жертвите на стихията. В резултат на удара на цунамито, в 13 държави по крайбрежието на Индийския Океан в Азия и Африка, загинаха или изчезнаха безследно над 230 000 души. В Индонезия и Шри Ланка, от лицето на земята бяха изтрити цели селища. Водната стена разруши около 400 000 къщи, оставяйки без подслон над 2 млн. души в пострадалите страни. Основният удар на стихията понесе Индонезия, където загинаха 131 000 души, основно в провинция Ачех, в северната част на о-в Суматра.

     В Южна Шри Ланка, хиндуистки, християнски и будистки монаси проведоха служби на местата, където са загинали хора. Цунамито отне живота на 30 957 души на островната държава. В Южен Тайланд, освен от местното население, паметта на 5 395-те загинали и близо 3 000-те безследно изчезнали, бе почетена и от техни близки от множество държави по света.

     10-метровите вълни, опустошили крайбрежието на Югоизточна Азия и достигнали дори бреговете на Африка, бяха предизвикани от мощно земетресение от 9,1 степен по Скалата на Рихтер на океанското дъно, недалеч от о-в Суматра. Световните държави събраха около $ 13,6 млрд. за ликвидиране последствията от цунамито, но въпреки продължаващите възстановителни работи в пострадалите райони, стотици хиляди души все още остават в лагерите за бежанци.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.